facebook

Spaghetti alla puttanesca jest jednym z pierwszych dań kuchni włoskiej, jakiego próbują w restauracjach turyści przybywający do słonecznej Italii. W dosłownym tłumaczeniu jego nazwa oznacza „spaghetti według… damy lekkich obyczajów”, ale receptura, w przeciwieństwie do zawodu, powstała niedawno: publikację pierwszego przepisu na spaghetti puttanesca datuje się na połowę XX wieku. Danie najczęściej serwowane jest w regionach Lazio i Campania i to właśnie dwa największe miasta: Rzym i Neapol, słyną z przygotowywania spaghetti puttanesca.

spagetti_puttanesca_gotowe1

250 g makaronu spaghetti   Sos:  3 filety anchois  /  1 łyżka kaparów  /  1 puszka krojonych pomidorów  /  2 szczypty ostrej papryki w proszku  /  50 g czarnych oliwek  / 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Filety anchois smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy obrany ząbek czosnku oraz posiekane kapary. Mieszamy minutę, po czym dodajemy kawałki pomidorów z puszki, paprykę w proszku i pokrojone w plasterki oliwki. Smażymy 2 minuty na duzym ogniu, a następnie 8-10 min na średnim, często mieszając. Pod koniec gotowania solimy i dodajemy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Podawać z makaronem ugotowanym al dente (na półtwardo).

Źródło: Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku

 

Leave a Reply



− siedem = 1