facebook

Sos warzywny idealnie się nadaje na szybki obiad; gotujemy makaron, podgrzewamy sos, ewentualnie na wierzch trochę pamezanu i obiadek gotowy. Dla mięsożerców podsmażyć wcześniej kiełbaskę czy boczek, dodać sos, potem z makaronem też pychota. Kawałki warzyw chrupią, sos jest bardzo gęsty, wyrazisty w smaku, lekko pikantny.

sos_warzywny_ortolana_gotowe1

0,5 kg cebuli  /  170 dag marchwii  /  2 kg cukinii młodej  /  2,5 kg pomidorów  /  150 ml koncentratu pomidorowego  /  1/2 ostrej papryczki  /  1 czubata łyżka słodkiej papryki  /  1 czubata łyżka cukru  /  1/2  główki czosnku  /  100 ml oleju  2 łyżki soli

  1. Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę i szklę na oleju.
  2. Marchew obieram, również kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Warzywa duszę posolone kilkanaście minut.
  3. Zagotowuję wodę w garnku, wrzucam pomidory na kilka chwil, wyławiam i obieram ze skórki. Wszystkie pomidory wkładam do osobnego garnka, dodaję ostrą papryczkę i gotuję około 20 minut od zagotowania. Rozdrabniam blenderem.
  4. Cukinie myję, kroję w plastry, słupki, a następnie kostkę.
  5. Do garnka z rozdrobnionymi pomidorami dodaję uduszoną cebulę z marchwią, cukinię, cukier, słodką paprykę, trochę pieprzu. Gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i zagotowuje ponownie.
  6. Trzymając ciągle lekko gotującą się ortolane na gazie napełniam nią słoiki, zakręcam i wstawiam do garnka z gotująca się wodą. Trzymam w lekko pyrkającym wrzątku około 10 minut. Słoiki wyjmuję i zostawiam do wystygnięcia. Mogą spokojnie czekać na zjedzenie przez kilkanaście miesięcy.

sos_warzywny_ortolana_gotowe2

Źródło: Olga Smile
Categories: Warzywne

Leave a Reply



4 + = dziesięć