facebook

Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami i miodem, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy w pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę.

ciasto_drozdzowe_ze_czymstam_gotowe1

Ciasto: 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki)  /  100 g masła (pół standardowej kostki)  150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki)  /  20 g świeżych drożdży (1/5 kostki)  /  60 g cukru (1/3 szklanki)  /  1 jajko  /  1 żółtko  /  szczypta soli

Masa makowa:  100 g maku (3/4 szklanki)   /  80 ml mleka (1/3 szklanki)  50 g cukru (4 i pół łyżki)  /  1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie)  /  1 kropla aromatu migdałowego

Dodatkowo:  ok. 700 g śliwek węgierek  /  cukier do posypania śliwek  /  cukier puder do posypania ciasta

Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodajemy żółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę.

Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe.

Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni z wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem.

ciasto_drozdzowe_ze_czymstam_gotowe2

Źródło: Domowe Wypieki
Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. grazia pisze:

    Zrobilam wedle przepisu i poprostu super,pycha. Dzieki za przepis

  2. Gaba pisze:

    Bardzo smaczne ciasto. Polecam

Leave a Reply



dwa + 6 =