facebook

Pyszny makaron z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, podsmażonymi pieczarkami i śmietanką, z czego wyniknął przesmaczny sos! Przyznam, że w trakcie robienia go oświeciło mnie pytanie „o matko, ciekawe co Grzegorz na to powie, znowu będzie marudził, że królikiem nie jest”. Ale ten sos zrobił swoje i stwierdził, że z tym sosem wszystko zje :) A ja tylko się śmieję i mówię „widzisz jak nieświadomie przechodzisz na wegetarianizm” :) Bo mięso ograniczyłam już od jakiegoś czasu do 1-2 razy w tygodniu. Danie podałam posypane parmezanem i posypane pestkami dyni.

 makaron_z_dynia_gotowe1

 

20 dag dowolnego makaronu    20-30 dag dyni  15 dag pieczarek  1/2 cebuli  130 g serka śmietankowego (użyłam Łaciatego-nie ma żadnych zbędnych dodatków)  ew. do podania 2 łyżki startego parmezanu  /   pestki dyni   masło do smażenia

Pieczarki oczyscić i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, wyjąć nasiona i pokroić w kostke o boku ok. 1 cm.  Makaron nastawić na gotowanie w osolonej wodzie Na głębszej patelni na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony czosnek. Dodać dynie i smażyć ok 10 min, aż dynia będzie prawie miękka.Dodać pieczarki, tymianek, doprawić solą i pieprzem i smażyć dalej ok. 3-5 min. Podlać wodą – ok. 1/2-3/4 szkl i dodać serek. Powinien powstać pyszny sosik.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu.

 

Categories: Początek

Leave a Reply



− dwa = 5