facebook

To był strzał w dziesiątkę! Zabrałam się do tego z pewnymi obawami czy będzie dobre, co jeśli Grzesiowi nie posmakuje itd.  Obawy minęły gdy wsypałam curry na patelnię! To było curry a nie śmieci z podłogi jakie są w sklepach za 1,40. Curry nie było znowu takie drogie, bo coś ponad 2 zł za małą torebeczkę, ale już planuję podejść do sklepu (alma) i kupić zapasik. Myślałam, że obiad będzie na dwa dni, lecz z 1/3 wyjadłam w trakcie… Mąż też zasmakował, bąknął tylko, że kurczaczek by tu pasował :) Już planuję zrobić  tego więcej, z dynią, i zawekować i do lodówki. Będzie na zapas. Jak macie więcej warzyw np. brokuł czy dynię to śmiało można dodać.

 

warzywne_curry_gotowe1

4 pomidory  2-cm korzeń imbiru  1 ząbek czosnku  4 ziemniaki  garść świeżego szpinaku  1/3-1/2 kalafioru  2 łyżeczki curry  ryż pełnoziarnisty do podania

1. Cebule obieram, kroję w piórka i podsmażam w garnku z olejem. Dodaję obrany i pokrojony w plastry imbir oraz przyprawy.
2. Po kilku minutach do garnka wkładam obrane i okrojone w kostkę ziemniaki. Smażę chwilę, żeby się przyrumieniły i były prawie miękkie. Nastepnie dodaję rozgnieciony czosnek, pokrojone w dużą kostkę pomidory, małe różyczki kalafioru, liście szpinaku. Przykrywam i duszę na średnim ogniu około 25 minut.
3. Podaję z ryżem pełnoziarnistym lub chlebkami naan.

2 Responses so far.

  1. Gusia pisze:

    Uwielbiam curry, a ten przepis obiecuje pyszne danie :)

Leave a Reply



dziewięć − = 2