facebook

Piracka ryba to nic innego jak łosoś pod lekką śmietanową pierzynką z dużą ilością koperku i chrupiącymi grzankami na wierzchu. To ryba, którą mąż był zachwycony! Zrobiłam z połowy porcji. Przepis Z Kuchennych rewolucji Magdy Gessler.

piracka_ryba_gotowe1

70 dag łososia ze skórą (filet)  /  2 łyżki tartego chrzanu  /  2 łyżki musztardy rosyjskiej  /  3 kromki chleba tostowego  /   2 ząbki czosnku  /  350 ml śmietany 18 %  /  pęczek koperku  1 łyżka miodu  /  1/2 cytryny  /  sól, pieprz

Dzień wcześniej, lub wcześnie rano należy przygotować pastę do przyprawienia ryby. Chleb pokroić w kostkę, wymieszać ze śmietaną, musztardą, chrzanem, posiekanym koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Łososia skropić sokiem z cytryny i przykryć warstwą przygotowanej pasty. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie piec ok. 30-40 min w temp. 180 st. C.

piracka_ryba_gotowe2

Źródło: Kuchenne rewolcuje M. Gessler
 

Leave a Reply



× cztery = 28