facebook

Ciasto dyniowe farmera do typowo jesienny wypiek. Wypełnione bakaliami z lekko korzennym aromatem tak wciąga, że nie można powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Goście i jedni i drudzy spałaszowali ze smakiem cały talerz więc o czymś to świadczy… Zachęcam do wypróbowania, ciasto nie wymaga użycia nawet mikseru.

 

ciasto_dyniowe_farmera_gotowe1

2 szklanki mąki  /  3/4 szklanki cukru   /  1 szklanka poszatkowanych orzechów  /  1/2 szklanki rodzynek  /  1,5 łyżeczki sody  /  1,5 łyżeczki mielonego cynamonu  /  1 łyżeczka gałki muszkatołowej  /  3/4 łyżeczki mielonych goździków  /  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  /  szczypta soli  /  3 jajka  1 szklanka puree z dyni* /  2/3 szklanki oleju

Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte pokrojone na grube plastry.

* aby przygotować puree z dyni dynię należy dynię przekroić i oczyścić. Pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C  i piec przez około 60 minut. Odstawić do przestygnięcia. Zdjąć folię, włożyć do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Można też przełożyć do
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.

Ja nawet raz ugotowałam kawałki dyni, następnie osączyłam, ostudziłam i zmiksowałam i też było. Taki szybszy sposób.

Categories: Ciasta

3 Responses so far.

  1. gin pisze:

    Mmm, musiało smakować wybornie :)

  2. Katarzyna Toczek-Gierula na Facebook pisze:

    pyszne jest!!! polecam.

Leave a Reply



trzy × = 9