facebook

Typowe danie jednogarnkowe – wszystko mamy razem – i mięsko, i warzywka i ziemniaczki. Do potrawy można ziemniaków nie dodawać, a za to podać ją z ryżem. Będzie mniej kaloryczna.

 

podwójna pierś z kurczaka  6-8 ziemniaków  szklanka mrożonej włoszczyzny  20 dag pieczarek  1/2 opakowania mrożonych brokułów  2-3 gałązki kolendry  /   4 łyżki oleju  szklanka bulionu  1-2 ząbki czosnku  kolendra mielona  250 ml słodkiej śmietanki  sok z cytryny  /   szczypta kurkumy  2-3 łyżeczki curry  sól, pieprz

1. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Obrać ziemniaki i pokroić wzdłuż na ósemki.

2. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mocno ziemniaki. Oprószyć mieloną kolendrą. Dodać mięso, smażyć razem 2 min. Dołożyć włoszczyznę i brokuły, smażyć 3-4 min. Zalać gorącym bulionem i dusić jeszcze 10 min. Danie przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Śmietankę wymieszać z curry i kurkumą. Wlać do składników na patelni. Dokładnie wymieszać. Danie przyprawić sokiem z cytryny oraz listkami kolendry.

Przygotowanie: 25 min

Smażenie: 15 min

Leave a Reply



− 6 = jeden