facebook

Rösti jest tradycyjnym daniem szwajcarskim. Może służyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, można też jeść samodzielnie np. posypane startym żółtym serem.

IMG_3456

750 g ziemniaków sałatkowych  /  1 cebula  sól, pieprz  2 łyżki oleju słonecznikowego

  1. Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Włożyć do miski. Zalać lodowatą wodą i zostawić na 10 minut, by wiórki nasiąkły. Potem odlać wodę, a wiórki wycisnąć w ściereczce.
  2. Obrać cebulę i drobno ją posiekać. Wymieszać ze startymi ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Rozprowadzić masę ziemniaczaną po całej patelni.
  3. Dolną część rösti smażyć na średnim ogniu około 15 minut, aż się przyrumieni. Potem zsunąć na talerz i ponownie, odwrotną stroną, zsunąć na patelnię. Smażyć około 10 minut. Przed podaniem przekroić na ćwiartki.

IMG_3457

Szwajcarskie inspiracje

 

Categories: Inne, Jarskie

Leave a Reply



cztery × 1 =