facebook

Ciasto drożdżowe z owocami to numer 1 domowych wypieków. Jest proste, i chyba w tej prostocie tkwi sekret, że jest tak popularne. I chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Można je przygotować z dowolnymi owocami lub zupełnie bez nich. A z dodatkiem kruszonki jest rewelacyjne.

Składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej!

ciasto_drozdzowe_z_jakami_gotowe1

Ciasto:  40 g świeżych drożdży  250 ml letniego mleka  120 g cukru  1 cukier waniliowy  100 g masła, roztopionego  1 jajko  szczypta soli  500 g mąki pszennej  2-3 jabłka średniej wielkości, obrane i pokrojone w plasterki
Kruszonka:  100 g mąki  50 g cukru  50 g zimnego masła

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Ja odstawiam w prawie litrowym, wysokim kubku, pod ściereczką.

Resztę mleka wymieszać z masłem. Można masło z mlekiem rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Cukier, mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko wymieszać w misce. Wlać powoli mleko z masłem i na koniec drożdże. Wyrobić ciasto. Najpierw mieszam drewnianą łyżką, a potem wyrabiam ręką – wszystko w misce. Jak się bardzo klei, to podsypuję trochę mąką, ale nie za dużo. Ciasto jest dość klejące, ale powinno odchodzić od ręki.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godz. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy (np. do tortownicy o średnicy 26 cm – ja mam kwadratową formę podobnych wymiarów i jej używam). Wierzch delikatnie posmarować oliwą (ewentualnie olejem lub stopionym masłem). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę – ciasto powinno wypełnić formę.

W międzyczasie przygotować kruszonkę, ucierając wszystkie składniki drewnianą łyżką lub ręką. Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu ułożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ok. 30-40 minut w 200 stopniach – do suchego patyczka.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



cztery × 2 =