facebook

Nadeszła w końcu pora, aby dodać przepis na podstawę kuchni włoskiej, a myślę, że nawet już i polskiej. Przez ponad dwa lata blogowania spaghetti bolognese pojawiało się na moim stole bardzo często, ale albo się zapominało zrobić zdjęcie, albo wydawało się za oczywiste dodawać na nie przepis. Jednak nie mieć go na stronie wsród tylu przepisów to byłby wstyd…

 

spagetti_bolognese_gotowe1

makaron spaghetti  /  odrobina oliwy  sól  Sos: 400 g  pomidorów w puszcze  300 g  mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)  2 łyżki  koncentratu pomidorowego  2  cebule  1½  marchewki  2  łodygi selera naciowego (czasem pomijam seler i marchewkę)  /  4 ząbki czosnku  3 łyżki  oliwy  1 łyżka  oregano  1 szczypta cukru  sól, pieprz  /  125 ml wina czerwonego wytrawnego (pomijam)  dodatkowoparmezan  świeża bazylia

Marchew i łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć. Dodać mielone mięso. Smażyć na dużym ogniu, aż mięso lekko zbrązowieje i przestanie być surowe. Zalać winem (lub pominąć jeśli nie używamy wina). Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano. Zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 30 minut – pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente – we wrzątku z odrobiną oliwy. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym serem.

Leave a Reply



9 + = dwanaście