facebook

Śląskie roladki nadziane kawałkiem kiełbasy, ogórka kiszonego i boczku. Tylko moja wersja jest nie z mięsa wołowego (nie jadam) a wieprzowego. Danie jest sycące, szczególnie przypadnie do gustu chyba jednak płci męskiej.

  roladki_cieszynskie_gotowe1

Na 4 roladki: 4 plastry schabu  2 większe ogórki kiszone  ok. 15-cm kawałek kiełbasy  4 łyżeczki musztardy  4 cienkie plastry boczku  1 jajko  bułka tarta  sól, pieprz  

Kotlety cienko rozbić, posolić, popieprzyć, posmarować każdy łyżeczką musztardy, ułożyć plasterek wędzonego boczku, po kawałku przekrojonego wzdłuż na ćwiarki ogórka i kiełbasy. Zwinąć ściśle, spiąć wykałaczkami. Panierować w roztrzepanych , doprawionych jajkach a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.

Leave a Reply



dwa + 4 =