facebook

Ciasto, które jest jedną wielką, pyszną kruszonką zrobioną z płatków owsianych i pysznych ziaren. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami –  śliwkami, malinami, jeżynami, moreliami czy nektarynkami. Szybka i prosta do zrobienia, przy tym niezwykle smaczna 🙂 Mała wadą tego ciasta jest to, że górna warstwa kruszonki troszkę się kruszy i leci, dlatego ja zjadłam większą część blaszki właśnie nad blaszką 🙂 Robiłam je dwa razy w ciągu miesiąca tak mi zasmakowało. Pierwszy raz ze śliwkami, a drugi ze śliwkami i malinami, bo coś mi urosło i zaoowocowało. Dodam, że ciasto zaliczam to tych „zdrowszych”.

krajanka_z_owocami_gotowe1

200 g mąki pszennej  /  175 g płatków owsianych  200 g masła  100 g brązowego cukru  50 g orzechów włoskich posiekanych  3 łyżki słonecznika  3 łyżki pestek dyni  3 łyżki sezamu  2 łyżki płynnego miodu  350 g świeżych śliwek lub wiśni, malin czy innych owoców

Mąkę i płatki owsiane umieścić w misce, dodać masło i wyrobić palcami jak na kruszonkę (może się na tym etapie kleić). Wsypać cukier, pekany, dynię, słonecznik, sezam, miód. Wyrobić jak na kruszonkę.

Śliwki odpestkować, pokroić na małe kawałki.

2/3 kruszonki wcisnąć ściśle w wyłożoną papierem formę o wymiarach 28 x 18 cm. Na to wyłożyć owoce, posypać resztą kruszonki (jeśli klei się zbyt mocno, można dodać łyżkę mąki – ja tak zrobiłam).

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Wystudzić, by się dobrze kroiło.

Źródło: Moje wypieki
Categories: Ciasta

6 komentarzy so far.

  1. foodmania napisał(a):

    zdrowe i pyszne słodkości! czego można więcej chcieć? 😉

  2. gin napisał(a):

    Mmm, jestem pewna, że smak wynagradza pewne niedogodności w trakcie konsumpcji 😉

  3. Konczi i Szpileczka napisał(a):

    Mniam pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.

  4. Wiola napisał(a):

    Fajne połączenie kwaskowego rabarbaru i owsianki 🙂 pyszne na ciepło:)

Leave a Reply


Udowodnij, że jesteś człowiek i oblicz poniższe działanie *