facebook

W letnie upalne dni czy piękne jesienne, słoneczne popołudnia warto sięgnąć po  szklaneczkę sangrii. To popularne w Hiszpanii wino pije się zawsze schłodzone, w niewielkich szklankach, by nie zdążyło się ogrzać – ma bowiem gasić pragnienie i tobi to doskonale.

sangria_gotowe1

2 pomarańcze  1/2 cytryny  1/2 limonki  2 nektarynki  jabłko  4 łyżki cukru  100 ml soku pomarańczowego  1 l czerwonego wytrawnego wina (lekko schłodzonego)  20 ml likieru pomarańczowego lub innego owocowego

Z połówki cytryny wycisnąć sok. Limonkę, pomarańczę, jabłko i nektarynki pokroić na drobne kawałki. Owoce posypać cukrem, odstawić na 5 min, a następnie polać sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym i likierem. Wymieszać i odstawić do lodówki na 20 min. Dolać schłodzone czerwone wino i podawać w szklankach.

Pyszne! :D

sangria_gotowe2

Categories: Inne, zimne

Leave a Reply



pięć × 1 =