facebook

Lubię takie orzeźwiające, kwaskowate ciasta. A to jest jednym z nich. Jest suuper! Jeszcze ten lukier na wierzchu! Mnniam :)

babka_cytrynowa_gotowe1

250 g mąki  /  250 g cukru  200 g masła   /   4 jajka  skórka otarta z 1 cytryny  /  2 łyżki soku z cytryny  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  lukierszklanka cukru pudru   sok z 1/2 cytryny

Masło rozpuszczam delikatnie w rondelku. Robię  to delikatnie, aby nie zagrzało się zbyt mocno.

Skórkę z cytryny ścieram na tarce o malutkich oczkach.

Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i miksuję, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste. Dodaję do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny i miksuję na gładką masę.

Pianę ubijam na sztywno. Dodaję do reszty cista i mieszam wolno.

Foremkę –  okrągła z kominem (lub bez) albo zwykła keksówka, można też w takiej bez komina, np. o średnicy ok. 20 cm, w większej ciasto wyjdzie niskie. Smaruję formę dokładnie masłem. Wlewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Jeśli robicie w innej foremce, to polecam próbę tzw. „suchego patyczka”: wbijam patyczek w ciasto i jeśli po wyciągnięciu jest suchy (nie ma na nim ciasta), to gotowe.

Ciasto wyjmuję z piecyka i stawiam, by ostygło. Wyciskam sok z cytryny, mieszam z cukrem pudrem na gładki lukier.

Ciasto łatwiej odchodzi od foremki, gdy lekko przestygnie. Smaruję wierzch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić. Smacznego.

Źródło: Kotlet.tv
Categories: Ciasta

4 Responses so far.

  1. Cudowna babeczka!! Uwielbiam takie!!

  2. gin pisze:

    Też bardzo lubię ciasta cytrynowe, to wygląda niezwykle kusząco :)

  3. Ela Dymart pisze:

    Uważam, że babka cytrynowa jest delikatna i smaczna. Inaczej robiłam lukier: cukier puder, wrzątek, łyżeczka masła i sok z cytryny. Ale ten z bloga jest prostszy i dobry. Powiedziałabym, że trzeba dodać tyle soku, aby puder się rozpuścił i żeby powstała „masa” do polania babki. Mnie wyszło trochę więcej niż sok z pół cytryny (bo też zależy od tego, jak duży i soczysty jest owoc).

  4. Kasia pisze:

    Ja babkę cytrynową zrobiłam w kwadratowej formie. Jest bardzo smaczna, uwielbiam ciasta z dodatkiem cytryny :)

Leave a Reply



1 × = jeden