facebook

Jajka mają to do siebie, że można je w nieograniczony sposób wykorzystać i różne kombinacje z nich przyrządzać. Te małe frittaty z dodatkiem brokułów można przyrządzić na śniadanie czy jako ciepła przekąska. Brokuł można też zastąpić kalafiorem.

 

minifrittaty_gotowe1

1/2 brokułu  5 jajek  70 g sera żółtego  masło do wysmarowania foremek  sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.

Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić je do garnka z wrzącą osoloną wodą i blanszować 3 min. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem.
Małe foremki na muffinki natłuścić, na dnie każej położyć trochę brokuła, oprószyć odrobiną startego sera, zalać masą jajeczną (nie wypełniać foremek po brzeg, bo one jeszcze lekko urosną). Zapiekać ok. 15 min.

 
minifrittaty_gotowe2
Źródło: Pyszne 25 Nowa porcja przepisów A. Starmach
 

2 Responses so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    I kolejne trochę zielone danie.
    Zmniejszyłam ilość jajek do 3, bo z 5 bym nie zjadła.
    Piekłam z 20 minut (zależy od piekarnika) aż wierzch zrobił się delikatnie brązowy.
    A reszta jak w przepisie.
    Bardzo mi smakowało.

  2. Dominika Cegielska pisze:

    Od dzis robie je na śniadanie zamiast zwykłej jajecznicy!:)

Leave a Reply



− 4 = jeden