facebook

Zupa krem z dyni to przepis podstawowy i nr 1 na dania z dynii. Zupa jest gęsta, kremowa i po dodaniu odpowiednich przypraw aromatyczna.

 

zupa_krem_z_dyni_gotowe1

1 kg dyni  /  1 marchew  1 cebula  2 ząbki czosnku  3 szklanki bulionu drobiowego  sól  /  pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek  4 łyżki śmietany 18%  szczypta gałki muszkatołowej  ew. szczypta imbiru lub/i cynamonu

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany.

Źródło

Categories: Zupy

One Response so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    Dynia. Jesienne warzywo. Złota jak liście na drzewach. Coraz częściej gości na polskich stołach, a my odkrywamy kolejne jej odsłony kulinarne.
    Osobiście najbardziej lubię zupę krem, choć znam i takich, którzy uwielbiają zupę dyniową na słodko, zabielaną i z kluseczkami.
    Gdzieś wyczytałam, że najsmaczniejsza jest dynia (tak jak i buraczki), gdy się ją pokroi (ze skórką) w plastry, wyrzuci środki z pestkami i upiecze w piekarniku (20-30 min w 180 stopniach C). Potem już tylko należy odciąć skórkę, a miąższ zmiksować.
    I tak robię.
    Do kremu z dyni dodaję od razu trochę śmietanki 12 % lub mleczko kokosowe (jest delikatniejsza), a na wierzchu posypuję prażonymi pestkami z … dyni.Smacznego !

Leave a Reply



3 + trzy =