facebook

Typowo jesienny wypiek. Miałam ochotę na jakieś ciasto z dynią i w jednym z wydań Palce lizać trafiłam na ten przepis. I jakoś mnie przekonał… Ciasto jest bardzo dobre, nie bardzo słodkie, z jabłuszkami i kruszonką na wierzchu. Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową.

 

ciasto_dyniowo_jabkowe_gotowe1

Ciasto: 1,5 szkl (2225 g) mąki  1 szkl (200 g) brązowego cukru  2 jajka  100 g masła  1 łyżeczka sody oczyszczonej  3/4 szkl puree z dyni  3 łyżki śmietany 18-22 %  1/2 łyżeczki cynamonu  gałka muszkatołowa  sól   Farsz: 4 duże kwaskowate jabłka  3 łyżki cukru  3 łyżki masła  1 łyżeczka cynamonu

Farsz: masło roztpić na głębokiej patelni, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i przesmażyć, aż lekko zbrązowieją (ok. 5 min). Dodać cukier i cynamon, smażyć jeszcze 3-4 min. Przestudzić.                          Ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę, cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Ucierać palcami, aż konsystencja będzie przypominała mokry piasek. Odsypać 2/3 szkl – odłożyć. Pozostałe ciasto zmiksować z puree dyniowym, śmietaną, przyprawami i sodą oczyszczoną na gładką masę. Na koniec dodać jajka.  Przełożyć masę do natłuszczonej masłem tortownicy o śr. ok. 23 cm. Na cieście rozłożyć równomiernie jabłka i posypać odłożoną kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 60-70 min.

ciasto_dyniowo_jabkowe_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



6 + = trzynaście