facebook

Kupiłam jakiś czast temu pięknego patisona i nie wiedziałam za bardzo co z nim zrobić. Ale coś mi świtało, że miałam wycięty z jakieś gazety kartkę z przepisem na leczo z patisona. I to też poczyniłam.                      Danie można przyrządzić też bez kiełbasy i będzie wtedy leczo wegetariańskie.

 

leczo_z_patisona_gotowe1

40 dag patisona  1 kg cukinii  /   1 cebula  1 czerwona papryka  1 żółta papryka  20 dag kiełbasy (daję wiejską)  6 łyżeczek koncentratu pomidorowego   1 łyżeczka musztardy  sól, pieprz, papryka słodka i ostra  / natka pietruszki posiekana   tłuszcz do smażenia

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić w głębszej patelni lub garnku na rozgrzanym tłuszczu.  Patison i cukinię obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Papryki pokroić w kostkę i dodać do zawartości garnka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając.              Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do podduszoinych warzyw, doprawić koncentratem, musztardą, i pozostałymi przyprawami. Całość wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Dodać natkę i podawać.

leczo_z_patisona_gotowe2

Leave a Reply



3 + = jedenaście