facebook

Takie drożdżowe ślimaczki chodziły za mną chyba od około…roku! Niekoniecznie z dynią ale po prost drożdżowe ślimaczki z cynamonem. Bo cynamon tak lubię… A do zrobienia ich tak już całkiem zmobilizowała mnie audycja w Trójce o dyni, i akurat mówili o tych ślimaczkach. Więc jeszcze tego samego dnia zrobiłam je, jako że dynię akurat miałam :) Lubię takie drożdżowe cynamonowe ciasta.

 

drozdzowe_slimaczki_gotowe1

Składniki na 15 niedużych bułeczek:
Ciasto: 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych  1/4 szklanki letniej wody  1/3 szklanki letniego mleka  1 duże jajko, roztrzepane  3/4 szklanki puree z dyni 1 łyżka masła, roztopionego  3 ,5  szkl mąki pszennej  1/2 szklanki brązowego cukru  1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu  1/4 łyżeczki zmielonego imbiru  1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
Nadzienie:  90 g masła, roztopionego  1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków  1/2 szklanki cukru brązowego  2 łyżeczki cynamonu  1 łyżeczka przyprawy do pierników  dodatkowo dałam garść grubo posiekanych orzechów włoskich

W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku,  następnie pokroić ostrym nożem** na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek – ślimaków.

Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 45 minut).

Piec w temperaturze 190º przez około 25 – 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować. Lukier zrobiłam z 1/2 szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 2 łyżkami wrzątku – gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.

drozdzowe_slimaczki_gotowe2

Źródło: Moje wypieki

3 Responses so far.

  1. Gabi pisze:

    Te bułeczki są po prostu przepyszne:-)

  2. Dominika Cegielska pisze:

    Ja musze troche popracowac nad ciastem drożdżowym ;p Moje byly twarde;p

Leave a Reply



dwa + 2 =