facebook

Paprykarz z kurczaka do fajny pomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego np. z rosołu. Do tej pory mięso z rosołu wykorzysywałam na potrawkę lub na krokiety z mięsem. Jeśli mam go mało to mrożę i jak się nazbiera to odmrażam i robię wtedy krokiety z mięsem. Dzisiaj w lodówce też mam mięso z wczorajszego rosołu (z wiejskiej kurki od mamy!) i będą tym razem pierogi z mięsem.

paprykarz_z_kurczaka_gotowe1

1 duża cebula  mięso obrane z ok. 1/2-1/3 kurczaka  1 duży pomidor  1 czerwona papryka  1 szkl rosołu  1/2 szkl kwaśnej śmietany  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka ostrej papryki  tłuszcz do smażenia  sól, pieprz

Rumienimy na smalcu posiekaną cebulę, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy obie papryki oraz pokrojone mięso (bez skówy). Kroimy także pomidor i wkładamy do paprykarza w towarzystwie ładnie pokrojonej w paseczki czerwonej papryki. Mieszamy, dusimy 5 minut, po czym podlewamy chochelką rosołu. Dusimy dalsze 10 minut. Dodajemy do mięsa śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, dajemy potrawie ok. 5 min i serwujemy sam lub z np. ryżem, kaszą czy kopytkami.

Przepis na podst. książki Smaczna Polska Magdy Gessler (Paprykarz z kapłona)
 

Leave a Reply



− trzy = 6