facebook

Sery wszelakiego rodzaju baardzo lubimy, te z niebieską pleśnią też. Więc zupa brokułowa z jego dodatkiem brzmiała kusząco nawet dla męża… Bardzo nam smakowała.

zupa_brokulowa_gotowe1

1 brokuł  120 g niebieskiego sera (typowy trójkąt np. Lazur Blue)  2 cebule  1 duży ziemniak  3-4 szkl bulionu lub wody  3 łyżki masła  sól, pieprz, gałka muszkatołowa  ew. grzanki 

Masło rozpuścić w dużym rondlu. Włożyć drobno pokrojone cebule oraz pokrojonego na kawałki ziemniaka. Smażyć na małym ogniu 7 min pod przykryciem. Dodać brokuła podzielonego na różyczki, wymieszać i dusić kolejne 5 min. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Doprawić, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 min, aż warzywa zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, zmiksować wszystko na krem. Nastepnie dodać pokruszony ser, podgrzać lekko aż się rozpuści. Doprawić. Rozlać do miseczek, posypać grzankami i podawać.

Źródło: Przepisy na cały rok
 
Categories: Zupy

2 Responses so far.

  1. Ela Dymart pisze:

    CO zrobić z brokuła ?
    Okazuje się, że można „się pobawić” i wyjdą naprawdę smaczne dania.Dziękuję za „zielone” przepisy :)
    Zupka bardzo smaczna, pożywna i rozgrzewająca.
    Lubię wszelkie „przecieranki”. A tę na pewno włączę do swojego menu.
    Dodałam grzanki.

  2. Kasia pisze:

    Połączenie brokułów, sera i grzanek jest wyśmienite !

Leave a Reply



9 × = siedemdziesiąt dwa