facebook

Delikatny sernik na kruchym spodzie z jabłkami na wierzchu. To ciasto na niedzielę jak i na zwykły powszedni dzień. Przepis jest prosty, przygotowanie łatwe, a efekt końcowy…sami sprawdźcie.

sernik_z_jablkami_gotowe1

Ciasto: 30 dag mąki  /  15 dag cukru  /  15 dag miękkiego masła  /  2 jajka  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  2 łyżeczki cukru waniliowego  /  szczypta soli   Masa serowa: 0,5 kg tłustego twarogu  /  10 dag masła  /  10 dag cukru  /  1,5 łyżki mąki ziemniaczanej  /  2 łyżeczki cukru waniliowego  /  4 łyżki mleka  /  Dodatkowo: 2,5 kg kwaskowatych jabłek (np. reneta)  /  2 łyżki cukru  /  2 łyżeczki cynamonu

Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę. Podpiec 15 min w 200 st. C.    W tym czasie jabłka umyć, obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę pokroić na 6-7 wąskich cząstek.                                                                                                                                     Twaróg utrzeć na gładką masę z masłem i cukrami. Mąkę ziemniaczaną rozrobić mlekiem, dolać do masy serowej, wymieszać.                                                                                                                                          Na podpieczony spód wyłożyć masę, przykryć cząstkami jabłek. Z powtorem wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30-35 min. Ciepłe ciasto posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

sernik_z_jablkami_gotowe2

Źródło: Ciasta z blachy
 
Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Sernik z jabłkami to ładnie prezentujący się i pyszny wypiek :) Idealny deser dla małych i dużych łasuchów :)

Leave a Reply



dwa + = 7