facebook

Kolejny wypiek z dynią. Tym razem z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Ciasto jest z gatunku korzennych, piernikowych. Taki piernik z dynią.

 

ciasto_dyniowo_kawowe_gotowe1

150 g brązowego cukru  250 g puree z dyni  1/3 szklanki oleju  1/4 szklanki mleka  2 jajka  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego  220 g mąki  1 1/2 łyżeczki sody  2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej  1 łyżeczka cynamonu  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 szczypty goździków lub przyprawy do pierników

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy).

W misce łączymy dynię, olej, mleko, cukier, jajka i wanilię. Miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

 

ciasto_dyniowo_kawowe_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



osiem + 3 =