facebook

Spokojnie można je przyrządzić z innym kremem. Wystarczy tylko dodać inną galaretkę. Wyszły pyszne i dużo (aż musiałam koleżance  Madzi dać trochę dla córki :) ) Spróbujcie i zasmakujcie!

 

ciasto:  25 dag masła  50 dag mąki  jajko  szklanka śmietany  szczypta soli

krem: 2  śnieżki  1 3/4 szkl mleka  galaretka cytrynowa

dodatkowo: jajko  cukier

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.

Ze składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kule i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawać po kawałku i rozwałkować na prostokąt  o grubości ok. 1/2 cm. Pociąć ciasto na paseczki o szerokości 2-3 cm.

Metalowe foremki do rurek posmarować olejem (tylko za pierwszym razem). Paseczki ciasta nawijać na foremkę zaczynając od wąskiej strony. Każdą posmarować od wierzchniej strony roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Układać na natłuszczonej blaszce.

 

Piec 20-25 min w 180 st. C, aż rurki się zarumienią. Po upieczeniu delikatnie zdjąć z foremek (można podważyć nożem).

Śnieżki ubić na sztywno z mlekiem. Na koniec dodać tężejącą galaretkę, ubijać jeszcze ok. 2 min. Przełożyć krem do szprycy i napełniać rurki. Ustawić je pionowo w jakieś formie, żeby krem wpłynął do końca. Wstawić do lodówki.

 

One Response so far.

  1. Kaśka pisze:

    ooj my też chcemy :) !!

Leave a Reply



9 − = dwa