facebook

Przygotowałam „przepis” na puree z dyni, ponieważ sezon jest jeszcze w pełni, a i przepisów z wykorzystaniem dyniowego puree też trochę się znajdzie.

puree_z_dyni_gotowe1

Dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Ewentualny nadmiar wody można lekko odcisnąć (nie za mocno, puree nie może być suche).

Mój drugi sposób bez użycia piekarnika – wydrążoną i pokrojoną dynię gotuję na parze do miękkości. Gdy przestygnie miksuję.

puree_z_dyni_gotowe2

Puree z dyni na zimę: część dyni popakowałam do woreczków, nakleiłam na nich karteczki z wagą i pomroziłam, a część wsadziłam do słoików i zapasteryzowałam. I są zapasy na zimowe dyniowe wypieki :)

Przepisy na wykorzystanie dynii znajdziecie TUTAJ.

Categories: Domowy wyrób, Warzywne

Leave a Reply



× 6 = czterdzieści dwa