facebook

Ryba z najprostszym chyba sosem, czyli koperkowym.  Bardzo dobry obiad wyszedł. Dla mnie pierwszy raz takie połączenie, a dla Was? Jedliście już rybę z sosem koperkowym?

ryba_w_sosie_koperkowym_gotowe1

filety z ryby (u mnie jeden duży z leszcza)   Sos: 2 cebule  marchewka  pietruszka  kawałek selera  5 ziaren pieprzu  lisc laurowy  sok z połowy cytryny  ok. pół szkl śmietany  łyżka mąki  1-2 łyżki posiekanego koperku  sól, pieprz

Ugotować wywar (najlepiej w głębokiej patelni) z marchewki, pietruszki, cebuli, selera oraz liścia laurowego i pieprzu, posolić. Gdy lekko przestygnie (powinno zostać min. 2 szkl wywaru), włożyć filety z ryby, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotować ok. 10 min od momentu zawrzenia, posypać koperkiem. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Oczywiście można odcedzić warzywa z wywaru i dopiero do czystego wywaru dać rybę, jednak warto te warzywa po prostu zjeść :)

ryba_w_sosie_koperkowym_gotowe2

Categories: Dania rybne

Leave a Reply



+ cztery = 6