facebook

Welsh Cakes, walijskie przysmaki, które są skrzyżowaniem pankejka z ciastkiem. Tradycyjnie są pieczone 1-ego marca, a dniu św. Dawida, potrona Walii. Ciastka są miękkie, kruche, choć smażone. Właśnie to mnie najbardziej  w nich zaciekawiło – że są smażone. Byłam tak ciekawa ich smaku. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej.

welsh_cakes_gotowe1

Składniki na 16 sztuk:

225 g mąki  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  50 g masła  50 g smalcu  75 g drobnego cukru  50 g koryntek lub rodzynek  1 jajko, roztrzepane  2 łyżki mleka  szczypta przyprawy korzennej

Wszystkie składniki zagnieść. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, szklanką lub kubkiem wycinać ciastka o średnicy 7 – 7,5 cm. Smażyć na lekko wysmarowanej olejem patelni, po 3 minuty z każdej strony, aż będą lekko brązowe. Podawać ciepłe.

Źródło: Moje Wypieki

Leave a Reply



− 1 = pięć