facebook

Dzisiaj chcę Was zaprosić na kapuśniaczki z grzybami, z dodatkiem pieczarek. Całość świetnie ze sobą współgra i smakuje doskonale zwłaszcza z barszczem czerwonym.

kapusniaczki_gotowe1

Ciasto: 40 g świeżych drożdży   1/2 łyżeczki cukru  100 ml wody  3 szkl. mąki  duża szczypta soli  100 g jogurtu naturalnego  3 jajka  5 łyżek stopionego ostudzonego smalcu 

Farsz:700g kiszonej kapusty  30 dag pieczarek  3 ziela angielskie  2 liście laurowe  3 cebule  1 łyżeczka kminku  sól, pieprz  olej do smażenia

Dodatkowo:  roztrzepane jajko do posmarowania  kminek do posypania

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy zrobią się lekko płynne dodajemy 1-2 łyżki mąki, odrobinę wody tak by uzyskać konsystencje śmietany. Mieszamy i odstawiamy do momentu jak „ruszy”.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody, roztrzepane jajka, jogurt i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie ciągle wyrabiając dodawać powoli stopiony smalec. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i rąk. Powinno być niezbyt zwarte ale nie klejące.

Miskę odstawić pod przykryciem na ok 1,5 godz do momentu podwojenia objętości.

Kapustę  zalać wodą (ok. 500-700 ml). Dodać liście laurowe i ziele angielskie.. Gotować pod przykryciem ok godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by odparować namiar wody (tylko częściowo, resztę odcedzimy). Kapustę odcedzić wyjąć ziela angielskie i liście laurowe i drobno pokroić.

Cebule drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Usmażone dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyjąc na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x24cm i grubości ok 2-3mm. Następnie dzielimy go na pół uzyskując tym samym dwa pasy o wymiarach ok. 40×12 cm. Na każdy pas układamy wałeczek z farszu. Górną część ciasta założyć na farsz, dolna część posmarować namoczonym palcem i skleić. Zrolować lekko całość tak by łączenie znalazło się na spodzie. Pociąć rulon ukośnie na ok 10 kawałków i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Podobnie zrobić z drugim płatem i drugą częścią ciasta.

Piec nagrzać do 200 stopni. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Podawać z barszczem czerwonym.

Leave a Reply



5 + dwa =