facebook

Przepis na wilgotny piernik z jabłkami siostry Anieli. Jest to nie tylko świąteczny przepis na piernik ,ale też bez okazji, na zimowe wieczory. Ciasto jest bardzo proste a sycące. Można dodać do niego bakalie – najlepiej orzechy włoskie.

piernik_z_jablkami_gotowe1

50 dag jabłek  2 szklanki mąki  szklanka cukru  12 dag masła  2 jajka  łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżeczki przyprawy do pierników

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oraz jabłka. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 160-170 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

piernik_z_jablkami_gotowe2
Źródło: Ciasta siostry Anieli i Anielska kuchnia siostry Anieli

Categories: Ciasta

5 Responses so far.

  1. Gusia pisze:

    bardzo ładne zdjęcie, a piernik z pewnością pyszny :)

  2. Heroninho pisze:

    a jak dlugo ?

Leave a Reply



8 − siedem =