facebook

Barszcz ukraiński jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Mogłabym ją jeść i jeść tak bardzo mi smakuje. Polecam na zimę, bo to  to więcej niż zupa, to niemal danie jednogarnkowe.  Robię ją na samym wywarze warzywnym, bez żadnych kości czy mięsa, uważam to za zbędne.

barszcz_ukrainski_gotowe1

4 buraki   3 ziemniaki  2 marchewki  1 pietruszka  /  0,5 szkl suchej fasoli – namoczyć na noc (ew. puszka konserwowej)  /   2-3 łyżki przecieru pomidorowego  sok z 1/2 cytryny  2 ząbki czosnku  3 łyżki śmietany  2 łyżki oleju  2 liście laurowe  4 ziarna ziela angielskiego  4 ziarna pieprzu  sól, pieprz

Warzywa korzeniowe (4 pierwsze) obrać, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, włożyć warzywa, dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wymieszać i smażyć 3 minuty.

Zalać 1,5 l wody, dodać fasolę (jeśli używamy suchej) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 min, od czasu do czasu mieszając.

Jeśli używamy fasoli konserwowej dodać ją po tym czasie. Dodać przecier pomidorowy, rozgnieciony czosnek, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śmietanę rozmieszać z 0,5 szkl zupy i wlać do garnka.

One Response so far.

  1. Barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup. :)

Leave a Reply



siedem − = 3