facebook

Spaghetti carbonara to  jedno z podstawowych makaronowych dań kuchni włoskiej. Razem z amatricaną, carrettierą i puttanescą. Za Carbonarę odpowiedzialni są węglarze. Rzymski woźnica nie mógł być gorszy od węglarza i stworzył swój przepis na makaron alla CarrettieraPuttanesca mimo, że wywodzi się z Kampanii, po małych zmianach znana jest jako rzymska córa. Podobnie jak jej siostra z Amatrice, małej miejscowości w Lacjum. Co łączy te wszystkie przepisy? Proste składniki i krótki czas potrzebny do ich wykonania. To wynika wprost z życia ich autorów.

spaghetti_carbonara_gotowe1

składniki na 2-3 osoby

20 dag makaronu spaghetti  15 dag chudego boczku wędzonego  20 dag śmietanki 30 %  3 żółtka  ząbek czosnku  starty parmezan (garstka) sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z paroma kropelkami oleju. Ma być al dente.                Boczek pokroić w cienkie  krótkie plastry, podsmażyć na patelni (najlepiej bez tłuszczu – będzie to wystarczająco tłuste danie). Gdy będzie chrupiący wlać połowę śmietanki i wyciśnięty czosnek.                     Do pozostałej śmietanki dodajemy żółtka i parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, wlewamy na patelnię i od razu wyłączamy. Ewentualnie doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem i podawać.

Leave a Reply



jeden + 4 =