facebook

Ciasto czekoladowe i sernik w jednym. Do tego masa budyniowa, wiśnie i polewa czekoladowa. Ciasto może być jako imieninowe, na imprezę czy święta. U mnie był po prostu na niedzielę. Słodkie (aż za bardzo).

ciasto_czekoladowo_serowe_gotowe1

Masa serowa: 50 dag zmielonego twarogu  1/2 szkl cukru  2 jajka  sól  

Ciasto czekoladowe: 3 jajka  3/4 szkl cukru  3/4 szkl mąki  2 łyżki kakao  1/2 szkl oleju  40 dag drylowanych wiśni (użyłam mrożonych)  cukier waniliowy  łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)  1/2 l mleka  2 żółtka  20 dag masła  1/2 szkl cukru 

Polewa czekoladowa:  3 łyżki wrzącej wody lub mleka  3 łyżki cukru pudru  3 łyżki kakao  100 g masła

Ser zmiksować z cukrem, dodać żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli. Pianę połączyć z masą, wlać do natłuszczonej formy. Piec 20 min w temp. 180 st. C.

Ciasto czekoladowe: Jajka zmiksować z cukrami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać do jajek, wlać olej, wymieszać. Masę wlać na wyjęte z piekarnika ciasto serowe, na wierzch ułożyć wiśnie. Piec 40 min.

Krem: Zagotować w garnku 1,5 szklanki mleka, masło i cukier. Odobno rozmieszać 1/2 szklanki mleka, budyń w proszku i żółtka, następnie wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Krem nałożyć na ostudzone ciasto. Poczekać aż przestygnie, polać polewą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Polewa: Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie „rozwarstwią”.) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto

ciasto_czekoladowo_serowe_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



dziewięć − 4 =