facebook

Przyszła i na mnie pora zrobić popularną tak pieczeń rzymską. Sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno, w cieńszych plasterkach, na kanapce.

pieczen_rzymska_gotowe

700 g mięsa mielonego mieszanego  200 g bułki tartej  1 cebula  5 jajek  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka majeranku  0,5 łyżeczki papryki  sól , pieprz

Posiekać cebulę i czosnek. Dodać do mięsa razem z dwona jajkami, przyprawami i bułką tartą. Wymieszać. Ugotować pozostałe jajka, obrać. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na  to 1/3 mięsa i dobrze docisnąć do dna. Ukłożyć na środku jajka jedno obok drugiego. Na to wykożyć resztę mięsa, dociskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 50 minut.

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



− pięć = 3