facebook

Ten przepis powinien znać każdy, kto chce zgłębić tajniki sztuki kulinarnej. Sos beszamelowy to podstawa wielu klasycznych potraw.

Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV, który słynął z zamiłowania do dobrej kuchni. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel − wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Podobno Bechamel pracował nad recepturą kilkanaście lat, aż udało mu się osiągnąć wymarzony efekt. Bechamel był pierwszym, który do bazy z zasmażki dodał mleko, jednak podobny sos znany był już wcześniej we Włoszech − salsa colla. Do Francji przywiozła go Katarzyna Medycejska.

Sos beszamelowy szybko trafił do kuchni innych dworów. Na dobre zadomowił się przede wszystkim w kuchni włoskiej, gdzie wiele potraw nie może się obejść bez jego udziału.

Beszamel przygotowuje się z mąki, mleka i masła, przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jest idealny do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Sos beszamelowy jest stosowany jako podstawa do innych sosów lub samodzielnie w potrawach zapiekanych.

sos_beszamelowy_gotowe1

4 łyżki masła  6-8 łyżek mąki  500 ml mleka  2 szczypty gałki muszkatołowej  sól, pieprz

Rozpuścić masło w rondelku. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Kiedy masa zacznie zmieniać kolor, stopniowo wlewamy zimne mleko i mieszamy intensywnie rózgą by nie powstały grudki. Gotujemy 10 min, doprawiamy solą i gałką (ew. pieprzem). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka.

sos_beszamelowy_gotowe2

One Response so far.

  1. Nadaje zapiekankom cudownego smaku. :) Jak tu go nie kochać!

Leave a Reply



dziewięć − 3 =