facebook

Podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej tarte marchew, pietruszka i seler, cebula oraz koncentrat pomidorowy smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu i przypraw (tradycyjnie ziela angielskiego i liścia laurowego oraz czasem innych). Po usmażeniu ryby krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach.
Ryba duszona w podduszonej uprzednio poszatkowanej włoszczyźnie i cebuli nazywana była rybą po żydowsku.

Smaczna potrawa rybna, która oprócz karpia i śledzia ozdobi nam wigilijny stół.  Ja ją robię częściej niż na święta, bo po prostu ją lubię, jest to danie proste i zdrowe.  Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Wbrew nazwie, jest nieznana w kuchni greckiej.

ryba_po_grecku_gotowe1

1 kg filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj, sola) – rozmrozić  2-3 łyżki mąki  4 średnie marchewki  2 średnie pietruszki  1 mały seler  4 cebule  1 większy słoiczek koncentratu pomidorowego  1 liść laurowy  kilka ziaren pieprzu  1 ziela angielskie  olej do smażenia  1/2-1 szkl wody  sól, pieprz

Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę poszatować.

Na patelni (gość dużej i głębokiej) rozgrzać olej, podsmażyć starte warzywa, posolić lekko, po kilku minutach przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. W razie potrzeby podlać wodą.

Rozmrożoną rybę wysuszyć na ręcznikach papierowych, skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i posolić, obtoczyć w mące (ew. w jajku i bułce tartej), smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odstawić.

Do warzyw dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz oraz koncentrat, odrobinę cukru i podlać 1/4 szkl wody. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Podawać na ciepło lub na zimno.

ryba_po_grecku_gotowe2

Categories: Dania rybne

Leave a Reply



× pięć = 20