facebook

Takie ciasta to ja mogę jeść i jeść… Jak nie przepadam, i dlatego rzadko robię, za ciastami z masami, to ten jest rewelacyjny. A to głównie dlatego, że lubię ciasta kruche na miodzie i sodzie, mają ten specyficzny smak i zapach. I jeszcze przełożone smażonym czy gotowanym (jak kto woli) serem – niebo w gębie dla mnie!

sernik_smarzony_na_plackach_mio_gotowe1

Składniki na dużą blachę – ja robiłam z połowy porcji na tzw. keksówce

Ciasto: 4 szkl mąki  łyżeczka sody  2 łyżki miodu  5 dag masła  2 łyżki śmietany  2 jajka  1 szkl cukru

Masa serowa: 1 kg sera białego  20 dag  miękkiego masła  2 szkl cukru  2 jajka  4 łyżki mleka  1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

Miód i masło podgrzać,odstawić,  dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą i  jajka zmiksowane z cukrem. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na 4 równe placki wielkości blachy i piec każdy 10-15 min w temp. 180 st. C.

Ser zemleć (ja zmiksowałam). Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać ser. Masę przełożyć do garnka i gotować mieszając ok. 15-20 min. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem (ma zagęścić).

Ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje po paru godzinach (najlepiej na drugi dzień).

sernik_smarzony_na_plackach_mio_gotowe2

sernik_smarzony_na_plackach_mio_gotowe 3

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. Gusia pisze:

    Na pewno jest pyszne, moje smaki :)

Leave a Reply



+ siedem = 15