facebook

Śledzie pod pierzynką znane też jako Szuba czy śledź pod kołderką, to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami i majonezem. Szuba to tradycyjna sałatka wigilijna wywodząca się z kuchni kresowej. To popularne wigilijne danie na polskich stołach, chociaż przyznam, że na naszym stole nigdy śledzi w Wigilię nie było.. a szkoda. W sam raz na święta i nie tylko…każda okazja jest dobra aby je zrobić.

 

sledzie_pod_pierzynka_gptowe1

5 solonych filetów śledziowych  /  1 duża cebula  4 ogórki konserwowe  3 ziemniaki  3 buraczki  majonez (wg uznania)  / 3 jajka  pieprz

Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny. Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Ogórki obierz. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.

Cebulę drobno posiekaj, trzy ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jaja zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

W przezroczystym naczyniu ułóż następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy możesz posypać pieprzem.

Wierzch sałatki posyp startymi jajkami i udekoruj pokrojonym w pałeczki ogórkiem kiszonym. Odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.

Rada: najlepiej ułożyć sałatkę w przezroczystym i szerokim naczyniu – będzie ładnie wyglądała i przy nakładaniu niedużej porcji będzie możliwość wzięcia wszystkich składników na raz. Ilość majonezu zależy od Ciebie, jeśli lubisz sałatki z dużą ilością, możesz położyć grubsze warstwy.

Categories: Przekąski, Sałatki

Leave a Reply



− 1 = pięć