facebook

Najprostsze świąteczne ciasteczka korzenne. Takie korzenne ciasteczka to idealna alternatywa dla pierniczków, są kruche, pachnące korzennymi przyprawami i delikatne. Nie muszą mięknąć, bo są miękkie od razu po upieczeniu. Tak po fakcie stwierdziłam, że gdyby dodać do nich z łyżeczkę kakao plus dodatkowo z 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika byłyby idealne pierniczki. Prawie jak alpejskie, bo takie grubiutkie.

ciastka_korzenne_gotowe1

Składniki na ok. 20 sztuk

40 dag mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli  1 łyżeczka przyprawy do pierników (lub więcej)  150 ml oliwy lub oleju  75 g cukru  skórka starta  i sok z 1 pomarańczy  2 łyżki wódki (pominęłam)  Do posypania: 2 łyżki mielonych orzechów włoskich  1/2 łyżeczki cynamonu   Syrop: 3 łyzki miodu  100 ml wody  sok z 1 cytryny  sok z 1 pomarańczy

Mąkę połączyć z przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

W misce utrzeć oliwę z cukrem, dodać skórke pomarańczową i sok cały czas ucierajac, stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. Masę wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką i zagnieść ciasto.

Z kawałków ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć je (można i większe). Ułożyć na natłszczonej blasze. Piec na złoty kolor ok. 20 min w temp. 180 st. C. Odstawić do ostygnięcia.

Syrop: miód i wodę wlać do rondla, podgrzać, dodać sok z pomarańczy i cytryny. Kiedy ciastka wystygną, zanurzać je w gorącym syropie przez minutę, przełożyć na talerz i posypać orzechami z cynamonem.

Jeśli nam smakują ciastka zaraz po upieczeniu, możemy sobie odpuścić syrop i posypkę.

ciastka_korzenne_gotowe2

ciastka_korzenne_gotowe3

Leave a Reply



pięć − = 4