facebook

Jakiś miesiąc temu dotarła do mnie miła niespodzianka, a mianowicie jedna z najnowszych książkek kulinarnych (co uwielbiam!) – Synowa kontra teściowa  wyd. Publicat wraz z uroczą podpórką na książkę, która mi się marzyła, bo jakby nie było – ułatwia sprawę podczas gotowania czy pieczenia.

IMG_5915

 Autorką książki jest (podobno) polularna blogerka Dorota Dardzińska. Nie wiem czy to wstyd przyznać, ale nie znałam jej bloga…

IMG_5921

Książka jest ładna, ładnie wydana, porządny papier, twardza okładka, ma ładne pastelowe kolory i zdjęcia.

Książka jest podzielona na kolejne rozdziały: Śniadania, Obiady (Przystawki, Zupy, Ziemniaki i inne dania, Mięsa i inne dania, Zapiekanki i dania jednogarnkowe, Sałatki i surówki), Desery, Podwieczorki, Kolacje. Dania dla dzieci, Wigilia, Wielkanoc. Każdy rozdział zaczyna się małym wstępem jak poniżej. W sumie liczba przepisów to 154.

IMG_5916

Fajny w książce jest pomysł zestawienia dwóch kuchni, dwóch poglądów kulinarnych i gustów – młodej synowej i teściowej. Wiadomo – nie zawsze jedna drugiej dogodzi :) Tutaj obie proponują, każda na swojej stronie, potrawy na każdą porę dnia czy święta. Teściowa trochę pardziej proste, tradycyjne, chociaż są i takie, które zaskakują! Synowa natomiast bardziej nowoczesne, pokombinowane. Ucieszyło mnie bardzo i zaskoczyło, że znalazłam tu przepis, który zamieściła teściowa na ukochane od najmłodszych lat proziaki!!!  Myślałam, że znane są tylko na podkarpaciu :)

IMG_5917

To tyle plusów :) Niestety, ale stosunkowo mało przepisów przypadło mi do gustu. Takich które będę chciała zrobić. Tzn. nie jest tak źle, spokojnie połowa będzie, ale są takie dania, których bym nie zjadła nawet gdyby mi je ktoś podał, np. rukola z gruszką i fenkułem czy zielona sałata z groszkiem i słoniną. Wiadmo – nie ma chyba takiej książki, ktróra by w 100% nam spasowała. Zawsze znajdzie się coś „nie w naszym guście”.

Jest tu też sporo przepisów banalnie prostych, jak jajecznica, cukinie faszerowane mięsem, ryż na mleku z jabłkami. Wiadomo – są i tacy, którym to sprawia trudności i się im przyda. Jeśli jednak jest to książka dla początkujących  to brakuje tu trochę opisów techniki.

IMG_5920

Niebawem wyszperam z niej jakiś fajny przepis to się nim podzielę, żebyście sami mogli skosztować jeśli nie posiadacie tej książki.

Autor:                Dorota Dardzińska
Liczba stron:     176
Format:             270 ×205 mm
Oprawa:            twarda
Wydawnictwo:  Publicat
Premiera:          5.11.2014

Za przekazanie książki i super podstawki bardzo dziękuję Wydawnictwu Publicat.

Leave a Reply



− trzy = 4