facebook

To ciasto co roku robi mama na święta, ale nie tylko. Chyba to jedyny piernik, który pamiętam z domu. Oprócz niego wspominam (chyba najlepiej) Makowca w cieście cytrynowym czy Makowca japońskiego. Niestety, teraz makowce to rzadkość, a szkoda… Za to ja robię, akurat dziś mam ucieranego makowca. No ale mowa o pierniku… Piernik jest wysoki, na dużą blachę, przygotowany z esencji herbacianej, przełożony masą grysikową i powidłami dla równowagi smaku. Bardzo polecam.

 

nastronepiernik_mamy_1

Ciasto: 3 szkl mąki  1 szkl cukru  4 jajka  3 łyżeczki sody  1 szkl oleju   1 mały słoik miodu  1 przyprawa do piernika lub 4 łyżeczki domowej  1 szkl herbaty zaparzonej z 5 torebek

Masa: 700 ml mleka  8  łyżek kaszy manny   1/2 szklanki cukru kryształu + 1 łyżka  200g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej  wiórki kokosowe 5-10 dag (opcjonalnie)

Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dodając stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku, olej, przyprawę do piernika, miód i letnią esencję, cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą. Ciasto podzilić na 3 części i upiec osobno 3 placki. Przełożyć kremem z grysiku i powidłami.

Do garnka wlać 500ml mleka, cukier i zagotować. Pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 10 min). Odstawić do ostudzenia.  Kiedy krem ostygnie zamieszać go, dodać pokrojone w kawałki, miękkie masło, całość ubić mikserem do momentu, aż powstanie puszysty krem. W tym momencie można dodać wiórki kokosowe.

Pierwszą część ciasta smarujemy połową powideł i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym powidłem i równo rozsmarowujemy pozostałą masę. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Ciasto przechowywać w chłodzie.

nastrone_piernik_mamy_2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



osiem − 2 =