facebook

Do wigilijnego barszczu, oprócz uszek, przygotowuje się również krokiety. Dzisiaj prezentuje krokiety z kapustą i pieczarkami (jutro będą krokiety z pieczarkami). Lubię takie dania jak właśnie barszcz z krokietem i robię go od czasu do czasu.  Podaję też najlepszy przepis na ciasto na krokiety, byłam nim zachwycona! Naleśniki są lekkie, puszyste i nie pękają przy zwijaniu. Farsz oczywiście można przygotować parę dni wcześniej i zamrozić.

krokiety_z_kapusta_gotowe1

Ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej   250 ml gazowanej wody mineralnej   250 ml tłustego mleka  2 jajka  2 łyżki oleju roślinnego  1/2 łyżeczki soli  1 szczypta cukru  1 szczypta sody

Farsz:  1 kg kiszonej kapusty  0,5 kg pieczarek  2 cebule  tłuszcz do smażenia  ziele angielskie  liść laurowy

Dodatkowo : 2 jajka  bułka tarta

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości (ok.1,5 godz). Na koniec odparowujemy, tzn. gotujemy bez przykrycia, żeby prawie w ogóle nie zostało wody.

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach lub drobno pokrojone pieczarki i sporą szczyptę soli. Dusimy do czasu aż woda z pieczarek całkowicie odparuje, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.

Dodajemy pieczarki do ugotowanej kapusty, ew. doprawiamy.

Mąkę dokładnie łączymy z sodą i solą, a następnie dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Ja miksuję blenderem, wówczas ciasto jest też fajnie napowietrzone.

Z ciasta smażymy naleśniki. Nie powinny być zbyt grube aby nie pękały przy zwijaniu.

Przestudzony farsz (około 2 łyżki) nakładamy na naleśniki i zwijamy krokiety. Panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej a następnie obsmażamy na oleju.

krokiety_z_kapusta_gotowe2

Categories: Dania mączne, Jarskie

Leave a Reply



− 7 = jeden