facebook

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego z uszkami. Jeśli barszcz, to koniecznie z prawdziwych buraczków. Nie polecam tego z kartonika, tym bardziej, że domowy barszcz robi się szybko i jest tani.

 

barszcz_czerwony_z_uszkami_gotowe1

Barszcz: 1/2 kg buraków ćwikłowych  1 marchew  1 pietruszka  1/2 selera  1 cebula  3 ząbki czosnku  2,5 l wody  sok z cytryny  2 liście laurowe  6 ziarenek ziela angielskiego  10 ziarenek pieprzu  sól, pieprz  sos sojowy (zamiast magi)   lub przygotować barszcz czerwony na zakwasie

Ciasto: 50 dag mąki  1 jajko  3 łyżki oleju  1 szkl gorącej wody  sól

Farsz: 10 dag suszonych grzybów (lub 20 dag pieczarek)  3 cebule  5 łyżek oleju  sól, pieprz

Barszcz: Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić na kawałki. Zalać warzywa wodą, dodać obrany czosnek i cebulę lekko opaloną oraz ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Farsz: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Nastepnie gotować w tej wodzie ok. 1,5 godz (lub w barszczu). Odcedzić (wodę można wlać do barszczu lub kapusty wigilijnej) i ostudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Zemleć razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można dodać do niego bułkę tartą. Doprawić.

Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól (2 szczypty), jajko i oliwę. Mieszając drewnianą łyżką, wlać wrzącą wodę (ja robię ciasto w Thermomixie). Zagnieść ciasto, następnie odcinać po kawałku (resztę przykryć) i wałkowac je na grubość 3 mm i wycinać kieliszkiem krążki. Na każdy kłaść nadzienie i sklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, wyciągać po 2 minutach od wypłynięcia na wierzch. Rozłożyć na talerzach i zalać barszczem.

Categories: Podkarpacie, Zupy

Leave a Reply



dziewięć − 2 =