facebook

Makowa panienka to idealne ciasto z makiem na zbliżające się święta. Lekkie, z intensywnie cytrynowym kremem otoczonym pysznymi, makowo – kokosowymi plackami. Ciasto robi się dość szybko i nie trzeba do niego ani gotować, ani mielić maku.

makowa_panienka_gotowe1

Ciasto: 150 g maku  100 g wiórków kokosowych  100 g mielonych migdałów  100 g cukru  8 białek  4 żółtka

Krem:  2 budynie śmietankowe  350 ml mleka UHT (ważne!)  200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)  200 g cukru  4 żółtka  200 g miękkiego masła

makowa_panienka_gotowe2

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut. Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Dwie foremki o wymiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.

Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu.

Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny). Ciasto można udekorować polewą z białej czekolady.

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



osiem + = 15