facebook

Do wigilijnego barszczu polecam, oprócz uszek i krokietów z kapustą, krokiety z pieczarkami. Przy okazji – najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe.

krokiety_z_pieczarkami_gotowe1

Ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej   250 ml gazowanej wody mineralnej   250 ml tłustego mleka  2 jajka  2 łyżki oleju roślinnego  1/2 łyżeczki soli  1 szczypta cukru  1 szczypta sody

Farsz:1 kg pieczarek  ew. 50 g suszonych podgrzybków  1 duża cebula (lub 2 średnie)  2 łyżki masła  sól i pieprz do smaku

 Dodatkowo: 2 jajka  2 szklanki bułki tartej  olej do smażenia

Suszone grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy je w osolonej wodzie przez około 75 minut a następnie mielimy.

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach pieczarki i sporą szczyptę soli. Dusimy do czasu aż woda z pieczarek całkowicie odparuje, a następnie dodajemy zmielone grzyby i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę dokładnie łączymy z sodą i solą, a następnie dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Ja miksuję blenderem, wówczas ciasto jest też fajnie napowietrzone.

Z ciasta smażymy naleśniki. Nie powinny być zbyt grube aby nie pękały przy zwijaniu.

Przestudzony farsz (około 2 łyżki) nakładamy na naleśniki i zwijamy krokiety. Panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej a następnie obsmażamy na oleju.

krokiety_z_pieczarkami_gotowe_2

Categories: Dania mączne, Jarskie

Leave a Reply



3 + = dziesięć