facebook

Sernik na spodzie z pokruszonych herbatników z dodatkiem przyprawy do piernika, a w serniku niespodzianki w postaci nadziewanych pierniczków. Bardzo świąteczna wersja sernika.

sernik_z_pierniczkami_gotowe1

Spód: 2 paczki herbatników (ok. 120 g)  1 łyżka cukru pudru  1 łyżeczka kakao  1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej  60 g masła

Masa serowa:  1 kg sera białego 2-3 krotnie zmielonego 5 jajek   250 g cukru  100 g masła  1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku  1 łyżka kaszy manny  1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo: 350-400 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie  czekolada lub polewa czekoladowa na wierzch

Herbatniki zmielić, wymieszać z cukrem pudrem, kakao i przyprawą piernikową, a następnie połączyć z miękkim masłem (najłatwiej zrobić to malakserem). Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Masę należy wsypać do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem, równo rozprowadzić i docisnąć do spodu. Odstawić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka, zmielony ser i proszek budyniowy. Dokładnie utrzeć, po czym delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek, kaszą manną oraz aromatem rumowym.

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć około połowę (nie więcej – może być troszkę mniej) masy serowej i wyrównać. Na tym ułożyć pierniczki, najlepiej w równe rzędy, a następnie przykryć resztą masy serowej. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i tak zostawić do wystygnięcia.
Upieczony i wystudzony sernik posypać startą czekoladą lub oblać polewą.

Źródło: Arabeska

sernik_z_pierniczkami_gotowe4

sernik_z_pierniczkami_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



9 − pięć =