facebook

Jest to przepis na pierniczki na „ostatnią chwilę”. Tzn. nie trzeba czekać, aż zmiękną, są „jadalne” od razu po upieczeniu :) Przepis na pierniczki świąteczne jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Najlepsze są te w polewie lukrowej!

pierniczki_gotowe1

Składniki na około 55 pierniczków:
300 g mąki pszennej  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej  2 duże jajka  130 g cukru pudru  100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego  /   100 g łagodnego miodu np. akacjowego  1 łyżka przyprawy do piernika   1 łyżka kakao  1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

pierniczki_gotowe2

Jak zrobić lukier? Do miseczki wbiłam białko jaja, dodałam sporą szklanę cukru pudru i ucierałam drewnianą łyżką, aż zrobiła się błyszcząca, trochę gęsta pomada. A z tym już robimy co chcemy, jak nas fantazja poniesie :) Można wykałaczką się bawić i coś rysować. Ja łyżką drewnianą „rysowałam” esy-floresy :)

Wesołych świąt!

pierniczki_gotowe3

Leave a Reply



7 − = cztery