facebook

Idealny drink na gorące lato. (żeby tylko przyszło), ale jeśli mamy w domu zapasy mrożonych truskawek (jak właśnie ja) to i zimą równie dobrze smakuje.

Nazwa Daiquirí, narodowego drinku Kuby, pochodzi od nazwy plaży znajdującej się w pobliżu Santiago, na Kubie. Koktajl został prawdopodobnie wynaleziony około 1905 roku, w barze „Venus in Santiago” przez grupę amerykańskich inżynierów pracujących w pobliskiej kopalni. Pomimo iż oficjalnie za twórcę drinka uważa się Jenningsa Coxa, to sam napój w prawie identycznej formie pijany był już dużo wcześniej(od ok.1740r.) przez Brytyjskich żeglarzy.
Miłośnikami tego orzeźwiającego drinka byli między innymi Ernest Hemingway i J.F. Kennedy. Początkowo drink podawany był w wysokiej szklance wypełnionej kruszonym lodem. Dodawano łyżeczkę cukru i sok wyciśnięty z 1-2 limonek. Na koniec dodawano dwie lub trzy uncje rumu. Później wszystkie składniki zaczęto mieszkać w shakerze i podawać w schłodzonej szklance. To jest oryginalne Daiquiri.
Pogłoski mówią, iż drink wynaleziony został przez przypadek, gdy w barze skończył się gin i jeden z inżynierów (Jennings Cox) postanowił spróbować nowej mieszanki. Do roku 1909, drink nie był znany poza okolicą Santiago, jednak kiedy jeden z admirałów marynarki USA spróbował go, postanowił wprowadzić go w wojskowym klubie w Waszyngtonie. Od tamtej pory, popularność drinka rosła.

 

daiquiri_gotowe1

Składniki na 1 drinka

20 dag truskawek (mogą być mrożone)  60 ml białego rumu  20 ml soku z limonki  10 ml soku cukrowego (lub 2 łyżeczki cukru)  4 łyżki kruszonego lodu 

Truskawki miksujemy z resztą składników, rozlewamy do kieliszka, dekorujemy plastrem limonki.

daiquiri_gotowe2

Categories: zimne

Leave a Reply



+ 9 = trzynaście