facebook

Jedne z naszych ulubionych! Najlepiej smakują na drugi dzień jak się dobrze zamarynują i przejdą przyprawami (przeżrą jak to mówi mój mąż).

sledzie_po kaszubsku_gotowe1

 

pół kg śledzi  /  3 cebule  100g przecieru pomidorowego  4 łyżki octu winnego  pół szkl oleju  łyżeczka cukru  2 szt ziela angielskiego  listek laurowy

Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w półplasterki, i zeszklić na na kilku łyżkach oleju.
Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, ocet, resztę oleju, przyprawy i gotować minutę. Zostawić do ostygnięcia.
Zimny sos wymieszać ze śledziami.
Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Leave a Reply



− 2 = dwa