facebook

Zrazy z karkówki zawijane to przepis dość popularny i prosty. Różne są tylko dodatki. Moje zrazy są nadziane duszoną cebulą i suszoną żurawiną, a wszystko w naturalnym sosie wytworzonym podczas duszenia.

zrazy_gotowe4

50 dag karkówki  wieprzowej  3 cebule  5 łyżek suszonej żurawiny  łyżka mąki  1 łyżeczka majeranku  sól, pieprz  2 liście laurowe  / 2 ziela angielskie

Mięso pokroić w cienkie plasterki i lekko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.

Cebulę pokroić w piórka, połowę zeszklić na patelni i wymieszać z żurawiną. Nakładać porcje tej mieszanki na każdy plaster mięsa, zrolować i przebić wykałaczką.

Zrazy oprószyć mąką i obsmażyć z pozostałą cebulą. Wlać 0,5 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zagotować. Dusić na małym ogniu do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, ew. sosem sojowym (zamiast magi). Ja dodałam łyżeczkę miso. Ew. można zagęścić sos zawiesiną mąki z wodą czy mąki ze śmietaną. Podawać z kaszą.

zrazy_gotowe2

zrazy_gotowe1

zrazy_gotowe3

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



− jeden = 3